Манипулиране на общественото съзнание в социалните медии

Използването на социалните медии за манипулиране на общественото мнение е глобалeн проблем

Употребата на социалните медии с цел манипулиране на общественото мнение е сериозен проблем в цял свят, показва научен доклад на Интернет института Оксфорд.

Докладът „The Global Disinformation Order: 2019 Global Inventory of Organised Social Media Manipulation“ разглежда използването на различни видове алгоритми, софтуер за автоматизация и големи данни за формиране на общественото мнение. Той изследва инструментите, капацитета, стратегиите и ресурсите, използвани от глобалните „кибер войски“, обикновено правителствени агенции и политически партии, за да повлияят на общественото мнение в 70 държави.

Основните констатации на доклада са:

 • Организираното манипулиране в социалните медии се е удвоило от 2017 г., като 70 държави са използвали компютърна пропаганда, за да повлияят на общественото мнение.
 • В 45 демократични държави политици и политически партии са използвали компютърни инструменти за пропаганда чрез събиране на фалшиви последователи в социалните медии или чрез разпространение на новини от манипулирани сайтове, за да получат подкрепа от избирателите.
 • В 26 авторитарни държави правителствени служби са използвали компютърната пропаганда като инструмент за контрол на информацията, за потискане на общественото мнение и свободата на пресата, дискредитиране на критичните гласове и политическите опоненти.
 • Извършване на операции за влияние в чуждестранни държави, главно през Facebook и Twitter, се приписва на кибер служби от седем държави: Китай, Индия, Иран, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия и Венецуела.
 • Китай се превръща в главен играч в световната игра на дезинформация, като използва платформите на социалните медии за разпространение на фалшиви новини към международната аудитория.
 • 25 държави работят с частни компании или агенции за стратегическа комуникация, предлагащи компютърна пропаганда като услуга.
 • Facebook остава предпочитана платформа за манипулиране, като са налични доказателства за официално организирани кампании, провеждани в 56 държави.

„Манипулирането на общественото мнение чрез социалните медии остава критична заплаха за демокрацията, тъй като компютърната пропаганда се превръща в широко разпространена част от ежедневието. Правителствените служби и политическите партии от цял свят използват социалните медии за разпространение на дезинформация и други форми на манипулирано съдържание. Въпреки че пропагандата винаги е била част от политиката, широкият обхват на тези кампании поражда сериозна загриженост за съвременната демокрация”, отбелязва проф. Филип Хауърд, съавтор на доклада и директор на Интернет института Оксфорд.

Докладът изследва инструментите и техниките за компютърна пропаганда, включително използването на фалшиви профили – ботове, хора, киборги и хакнати акаунти – за разпространение на дезинформация. Според анализираните данни за фалшиви профили:

 • 87% от държавите са използвали хора.
 • 80% от държавите са използвали ботове.
 • 11% от държавите са използвали киборги.
 • 7% от държавите са използвали хакнати или откраднати акаунти.

Учените от Оксфорд изследват също как кибер войските използват различни комуникационни стратегии за манипулиране на общественото мнение, например създаване на дезинформация, масово докладване на съдържание или на профили, използване на стратегии за злоупотреба като тролинг, доксинг (разкриване на лични данни) или тормоз. По отношение на тези техники докладът открива, че:

 • 52 държави са използвали дезинформация и медийни манипулации, за да заблудят потребителите.
 • 47 държави са използвали контролирани от властта тролове за атаки над политически опоненти или активисти през 2019 г. (спрямо 27 през 2018 г.).

Докладът може да бъде изтеглен оттук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.