Световната икономика след COVID-19

Каква ще е световната икономика след коронавируса?

Международният валутен фонд публикува своите прогнози за текущата година – като взе предвид показателите за първото тримесечие и прогнозните щети от COVID-19.

За „Големите 20“ национални икономики (да не се бъркат с политическата Г-20, където присъстват Австралия, Аржентина, Южна Африка и ЕС, но Египет, Иран, Испания и Тайланд отсъстват), перспективите изглеждат по следния начин според МВФ.

Първите четири места, както и миналата година, ще бъдат заети от Китай, САЩ, Индия и Япония. Но докато китайците и индийците ще имат ръст през тази година (съответно 1,82% и 2,52%), американската и японската икономика ще паднат – с 5,31% и 4,57%.

Следват Германия и Русия. Икономиката на Германия, чийто БВП възлизаше през 2019 г. на 4,5 трилиона долара, през 2020 г. ще претърпи спад с 6,37% до 4,1 трилиона.

Но Русия (4,4 трилиона долара през 2019 г.) няма да има спад, а ръст от 1% и това ще постави страната на четвърто място в челната част на световната икономика. Според покупателната сила и на трето място – след Китай и САЩ.

Страните, класирани от седмо до 11-то място – Индонезия, Бразилия, Англия, Франция и Мексико – няма да променят реда си през 2020 г. От тези пет обаче само индонезийската икономика ще нарасне леко – останалите ще имат спад с 4,71 – 6,60%.

Италия ще се срине с 8,55% през 2020 г. и ще падне от 12-то на 14-то място.

Турция, Южна Корея, Испания, Канада, Саудитска Арабия, Иран, Египет и Тайланд, всички заедно, ще претърпят спад в своя БВП. Като цяло само в пет национални икономики – Китай, Индия, Русия, Индонезия и Египет – от първите 20, растежът се очаква да бъде незначителен, не по-висок от 3%, докато останалите ще преминат през спад.

Реално обаче, ситуацията ще бъде много, много по-лоша.

Централните банки помпат кухи пари в националните икономики и това „повишава“ показателя им за БВП. Но по същество ще изгърми секторът на виртуалните услуги и реалното производство направо ще се срине.

Последните данни за САЩ – 15% ръст на паричната маса и спад с 1,2% на индустриалното производство през първото тримесечие, са сравними с краха на Ваймарска Германия или на днешно Зимбабве.

ФРС на САЩ сега работи на ръба на „пропастта“, опитвайки се да предотврати срива на пазарите и бюджета – поне до президентските избори в САЩ през есента.

Какво следва?

Какви активи могат да покрият току-що напечатаните трилиони долари, с които се изкупуват корпоративни ценни книжа със стойността на боклука и се осигуряват социалните плащания не повече от 40 милиона нови безработни в Америка?

Никакви.

Нито един легитимен вариант, освен официалната процедура за банкрут не е възможен за САЩ. Дали си мислят, че могат да наложат „глоба за вируса“ от 20 трилиона долара на Китай? Е, могат да си поискат, но какво ще получат?

Евентуалното четвърто /и даже трето/ място на Русия заслужава внимание. Всъщност още през 2017-2019 г. разликата в БВП между Русия и Германия беше само 54 милиарда долара. Но става и дума за новата реална устойчивост на руската икономика, която отдавна не разчита само на газа и нефта.

Ще припомним, че през 2007 г. Владимир Путин за първи път постави задачата след десет години Русия да влезе в топ 5 на националните икономики в света по отношение на БВП. САЩ предприеха мерки за възпиране на Русия – превратът в Украйна, санкциите срещу Русия и т.н., но Русия се справи.

Сега САЩ и Западът самите имат много по-големи проблеми, с които не могат да се правят.

Автор – Красимир Иванджийски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.