ХИПОТЕЗИ, псевдонаука и COVID-19

Би било опасно за всички, ако масите повярват на подобни хипотези

Интернет прелива от различни видеоматериали на пулмолози, вирусолози и обикновени наблюдатели, но с мнения по всички въпроси, свързани със световните пандемии – от черната чума преди векове до днешната пандемия от коронавирус. Тези мегаексперти изчисляват, сравняват, анализират, оценяват, изследват и накрая излизат с бомбастичния извод (а някои и с научно доказани експертизи), че царят е гол и че правителствата на държавите са паникьосани и не вземат правилните решения. И че коронавирусът изобщо не бил опасен (или че изобщо не съществува), че крутите мерки са пълна глупост, че има световен заговор срещу човечеството и световната икономика, че пандемията е дело на илюминатите, лошите, рептилите, световното правителство в сянка…
Избрахме за читателите факти, които изданието Spiеgel публикува, в опит да разобличи омаловажаването на световния проблем. 

  • Sars-CoV-2 не е единственият коронавирус, който може да засегне хората и да ги разболее. Но е новият коронавирус. Има общо 7 коранвируси, които ходят по хората. Четири от тях предизвикват обикновени грипозни състояния и постоянно циркулират сред населението. Те се разпространяват бавно, защото по-голям брой хора са с изграден имунитет срещу тях. Експертите говорят за ендемични вируси. Останалите три човешки коронавируса – Mers, Sars и новият коронавирус Sars-CoV-2, от друга страна, са пандемични и по-често водят до тежки респираторни инфекции, отколкото обикновените грипни състояния. Тъй като вирусът е непознат за човешкия организъм, все още у хората няма изграден имунитет. В зависимост от това колко заразни са, патогените могат да се разпространяват експоненциално по целия свят.
  • СЗО даде на новия коронавирус названието „Sars-CoV-2″ („Тежък остър респираторен синдром“ – Коронавирус-2). Респираторната болест, причинена от Sars-CoV-2, беше наречена „Covid-19″ (Coronavirus Disease-2019). Съответно пациентите с Covid-19 са хора, които носят вируса Sars-CoV-2 и проявяват симптомите, описани от СЗО.
  • Според Световната здравна организация (СЗО) за почти 210 000 души по света е доказано, че са заразени с вируса на короната (към 19 март 2020 г.) почти 8800 от тях са умрели досега. Това съответства на дял от приблизително 4 процента.
  • Всъщност значително по-малък процент от заразените умират от Sars-CoV-2. Това е така, защото са заразени повече хора, отколкото могат да бъдат идентифицирани и включени в статистиката. Много неоткрити случаи имат леки или никакви симптоми. Експертите оценяват, че действителната смъртност е от 0,3 до 0,7 процента. За да се определи точната стойност, данните все още не са достатъчни.
  • Вярно е, че коронавирусите по принцип допринасят за около 10 процента от сезонните заболявания на дихателната система. Тежките инфекции, свързани със смърт, също се срещат и при хора, заразени със „старите“ сезонни коронавируси, но (както при други грипови състояния) са много редки. Следователно сравняването на броя на смъртните случаи от четирите сравнително безобидни, широко разпространени коронарни вируса за цял един грипен сезон с настоящите смъртни случаи от пандемията Sars-CoV-2 е подвеждащо.
  • Решаващо за това колко опасна е болестта за обществото, е не само доколко тя засяга организма, но преди всичко с каква скорост се разпространява. Пандемията се характеризира с това, че голям брой хора се разболяват за кратко време. Това може да доведе до пълно изчерпване на ресурса на болниците.
  • Какво може да се случи, ако разпространението на новия коронавирус не се забави – в момента, за съжаление, това може да се наблюдава в Италия. В болниците вече няма достатъчно място за лечение на всички пациенти.
  • Пандемията може да доведе до заразяване и смърт на толкова хора в рамките на няколко седмици, колкото за цял грипен сезон. Германия може да изчака с мерките или да използва оставащото време, за да направи всичко възможно, за да забави максимално разпространението на новия коронавирус.
  • Все още из социалните медии се преекспонира обвинението, че Sars-CoV не е нов патоген и заразените хора не могат да бъдат тествани надеждно. Много хора, критикуващи строгите мерки, повтарят, че един от известните коронавируси е мутирал и вероятно е отговорен за текущите случаи на болестта. Това се случва непрекъснато и не е нищо необичайно. Вирусите често мутират. Хората знаят това от грипа, за който всяка година е необходима нова ваксина, защото генетичният състав на патогена се е променил. Sars-CoV-2 обаче не се пръкнал от един от четирите вече разпространени коронарни вируса, а се е прехвърли от животно към хора в края на 2019 година. Експертите могат да анализират тази връзка, като сравняват генетичния материал и мутациите, съдържащи се в него от различни вируси. Животните са домакини на множество коронавируси. Не за първи път такъв вирус преминава от животни в хора. 
  • Sars-CoV-2 може да бъде идентифициран с тест, който вирусологът Кристиан Дростен от Charité в Берлин разработи въз основа на установената процедура за тестване на вируса Sars. За да адаптира теста, Дростен анализара генома на новия коронавирус за някои типични елементи. След това той тества своя метод с проби от 300 пациенти, за които е известно, че са заразени с вируса. „Тестът не реагира на друг коронавирус или на обикновен грипен вирус, обяснява Дростен в подкаста „NDR“. На уебсайта на СЗО протоколът с резултатите от изпитанията е със свободен достъп. Досега нито един признат специалист не е регистрирал фундаментални съмнения.

Ако абсурдните индивидуални мнения, които битуват из мрежата, се сравняват с признати факти на равна нога, възниква фалшиво впечатление – така нареченият „фалшив баланс“, пише Spiеgel. Псевдонаучните публикации придобиват „грешна тежест“. Избягването им е особено важно в условията на криза. Би било опасно за всички, ако масите повярват на подобни хипотези. Има опасност те да омаловажат строгите мерки, взети от всяко правителство и да се отнесат несериозно към глобалната заплаха. Дори ако винаги има спор относно полезността на отделните мерки, търсенето на нови възможности и потенциални рискове трябва да се претегли прецизно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.