Как да изчезнете в интернет (само за начинаещи)

Този текст е написан за начинаещи. Няма за цел да показва сложни процедури за анонимно ползване на интернет, или как да заличавате и шифровате данните си, а да упъти заинтересованите читатели в един малко по-безопасен и сигурен начин да се употребява мрежата, запазвайки личния си живот далеч от хорските очи, от корпорациите, държавни и международни служби и др.

Имайте предвид, че с това ще промените начинът, по който ползвате интернет. Примерно ще имате малки проблеми да виждате определени неща на някои уебсайтове, но и други.

  1. Деактивация

Първата стъпка е да деактивирате всичките си онлайн профили в социални мрежи. Това включва и големите сайтове като Facebook, Twitter и Google (вижте първо темата с телефоните по-долу), както и всеки по-малък уебсайт, където сте си вписали реалните данни.

  1. Потърсете се

Втората стъпка е да потърсите за себе си в големите търсачки като Yahoo, Google и Bing. Това ще ви помогне да откриете уебсайтовете, в които може би сте се регистрирали преди време.

  1. Оставете фалшиви следи

Може да има сайтове с определени регистрации, където няма да можете да изтриете данните си. Ако това е случаят, тогава трябва поне да сте в състояние да промените информацията в профила с такава, която не е реална (имена, фамилии, дати, местожителство и други).

  1. Изтрий всичките си имейли

Влезте в регистрациите, които имате на електронни пощи и ги изтрийте.

Трябва да се спомене, че ако сте имали голяма активност в интернет – ще бъде трудно да заличите всичките си следи. Примерно ще трябва да се свързвате поотделно с хората занимаващи се с различните уебсайтове за да изискате от тях да бъдат премахнати вашите лични данни.

Докато изчезването от интернет може да не е за всеки, същото може да е добър начин да си освободите малко живота. Ако сте от хората, които сте силно притеснени за поверителността, безопасността и репутацията си, тогава със сигурност ще искате да станете поне малко по-невидими в интернет.

Един път изчезнали от мрежата, трябва да се научите как да стоите скрити.

Как да станем по-внимателни?

  1. Ползвайте Firefox за да влизате в интернет

Инсталирайте в този браузър следните добавки: uBlock Origin; HTTPS Everywhere и Privacy Badger.
Променете търсачката за да ползва друга, примерно една от следните: DuckDuckGo или Startpage.

  1. Създайте си нов имейл

Направете си нова имейл регистрация в някои от тези: Tutanota или ProtonMail. Не ползвайте реални данни. Бъдете внимателни и не подавайте в ненужни уебсайтове този си имел, примерно можете да си направите един за спам, друг за лични комуникации.

Направете си фалшива регистрация в социална мрежа

Ако все пак желаете да следвате страници и хора от интерес, или да си пишете с ваши близки чрез чатовете/ел.пощите в социалните мрежи – направете си профил с новият имейл, но променете малко данните си за да не са 100% истинни. Това се прави по време на регистрационния процес. След това просто не публикувайте лична информация.

Ще трябва също да промените и опциите в профила за да пасне с изискванията на поверителност, които може да имате. Примерно да не може да ви „тагва“ никой, да не се виждат публично публикациите ви и т.н. Просто влезте в опциите и ги прегледайте внимателно.

Телефонът е машинка за активен отчет на много неща, които правите – дори на това къде се намирате, къде сте били.

Умните телефони днес са екипирани с множество функции, които ви държат на постоянна мушка в интернет от корпорациите и др. За жалост няма лесен начин да се скриете чрез употребата му, но за да минимизирате въздействието от онлайн активността трябва да махнете профила си в Google (Gapps) – това е профила/регистрацията и идващите с него апликации, когато се включва за първи път телефон с операционна система Android. После изключете местоположението и не го включвайте повече.

Ако все пак искате да ползвате Google, или не можете да го игнорирате, ще трябва да посетите опциите за контрол на активността с профила си в Google и да изключите всичко, което сметнете, че ще ви прикрие активността в интернет. Също така изтрийте досегашната си активност пак там.

Чрез качваните в интернет снимки издавате лична информация

Преди да качвате някъде в интернет направена от вас снимка (с телефон, камера, фотоапарат) намерете програма за премахване на EXIF информацията и премахнете данните първо. Тази информация може да включва примерно вашето местоположение.

Това е минималното за да сте малко по-свободен и независим в интернет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.