Как да се преборим със селективната абстракция

Селективна абстракция, максимизираща негативната и минимизираща положителната

Селективната абстракция това е изкривяване на мисълта, което ви кара да чувствате, че негативът е по-уместен и е по-присъства в ситуации, отколкото позитивните. Това не е нещо, което предлагате, то просто се превръща в автоматичен начин за обработка на реалността. Много е вероятно, че сте възприели този начин на мислене чрез „образователно наследство“ и не сте спрели да го подлагате на съмнение.

Когато сте живели в среда, в която се подчертава негативната страна на всеки човек или ситуация, свиквате да мислите, че този вид анализ е правилният. също, тази перспектива постепенно се фиксира в мозъка ви, и затова не можете да откриете пукнатините, които наистина съществуват във вашето разсъждение.

Може дори да сте включили някои обосновки, за да мислите по този начин. Може би си мислите, че ако спрете само на негатив, ще имате по-малък риск да се почувствате разочаровани или разочаровани, когато не постигнете цел, или откриете грешките или пропуските на други хора.

също възможно е да вярваш в това, което да видиш негативното е по-аналитично отношение и критика, защото доброто не трябва да се докосва и вместо това лошото е това, което трябва да се подобри.

Селективна абстракция в ежедневието

Хората, които поддържат това изкривяване в мисълта, често са ядосани. Обичайно е да имат каталог на това, което не могат да издържат или какво не е достоен за тях.

Те не могат да устоят на ненадеждност, толерират всичко, освен лъжата, избухва ги, че хората са конформистки и подобни неща. В същото време, те се чувстват възмутени и дори нападнати от грешките на другите. Това, в допълнение, може да бъде начин на мислене, който ги прави горди.

Селективната абстракция не е насочена само към външния свят, а също и много специално в крайна сметка се прилага към себе си. Това води до онези хора, за които казваме, че „поставят филм в главите си“. С други думи, са тези, които обикновено си представят резултата от всички ситуации като нещо ужасно или, във всеки случай, отрицателен за тях.

Някои примери за разбиране

Това може да бъде пример: гаджето отнема малко време, за да стигне до срещата с приятелката. Тя започва да се отчайва и това, което си мисли, е, че може би това е начин, по който той трябва да съобщи, че не е толкова заинтересован от връзката, както преди.

В крайна сметка той си мисли, че е невнимателен човек, егоистичен и че, освен това, той не я иска, както в съзнанието си той си казваше много пъти. Когато той пристигне, това, което той прави, е да хвърли всички тези обвинения, без да вземе предвид, че закъснението му се дължи на пътнотранспортно произшествие, нещо, което напълно избягва волята на младоженеца, но трябваше да страда по-малко или повече от булка.

Друг пример, приложен към работататази на някой, който внимателно е подготвил изложба и, както се очаква, тя е успешна. Но един от присъстващите прави някои критики по отношение на незначителен аспект на презентацията. Така нашият водещ елиминира усещането за триумф и в неговата памет се съхранява само тази критика, в която той ще пресъздаде отново и отново следващите дни..

Той оставя мисленето, че може би и други са имали съмнения, но единственият, който го изрази на глас, беше този, който формулира критиката. Той вярва, че може би всичките му усилия са напразни, защото презентацията не отговаря на техните очаквания, които винаги са били обусловени за изпълнение на очакванията на другите.

Борба срещу селективната абстракция

Поддържането на ума в регистъра на селективната абстракция, непременно, ни води до състояния на разочарование и гняв. Това не е нещо, което обогатява живота по никакъв начин, нито е вид мислене, което трябва да се култивира. Точно обратното: препоръчително е да се изкорени този автоматизъм на нашия ум, да се води по-пълноценен живот. Но как да го постигнем?

Като всяко механично поведение, първото нещо е да осъзнаем, че сме го направили. Хубаво е да си зададете следния въпрос: колко ценност давам на негативните в хората или ситуациите? Мисля, че по някакъв начин негативното е нещо, което заслужава по-голямо признание от положителното.?

Веднъж признаваме съществуването на тази селективна абстракция в нашето мислене, следното е да се осъществи процес на самонаблюдение да се открие дали се случва с нас с всичко и с всички или се активира само при определени обстоятелства.

Това самочувствително отношение ще ни позволи да осъзнаем какви изкривявания се отварят. Най-вероятно ще открием, че механизмът задейства при обстоятелства, които пораждат несигурност.

Когато дойде този момент, когато си казваме: „Хей, вие виждате само лошото“, ние сме готови да предприемем следващата стъпка. Защо не се опитате да видите доброто, позитивното?

„Песимизмът води до слабост, оптимизъм към властта.“

-Уилям Джеймс-

Опитайте се да го направите постоянно упражнение, почти в друг автоматизъм: за всяка негативна оценка, която правите за нещо или за някого, трябва незабавно да се противопоставите на положителна оценка. „Намерих този дефект, сега задачата е да открия добродетел.“ Така ще бъдете на пътя на преодоляване на ужасната тежест на една мисъл със селективна абстракция.

Какви са когнитивните изкривявания? Понякога всички ние можем да представим когнитивни изкривявания. Да знаете как да ги откриете и анализирате ще ни помогне да имаме по-ясен ум.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.