Как да се предпазим от коронавируса? Ето някои правила, които да спазваме по време на епидемия

Въпреки назряващата паника, съществуват прости мерки, с които можем да се предпазим не само от коронавируса, но и в повечето случаи на епидемия. Ето какви правила трябва да спазваме:

1. Когато излезете от вкъщи, носете ръкавици и не ги сваляйте, докато сте в метрото, автобуса или на публични места.

2. Ако се намирате в ситуация, в която добрите изискват да свалите ръкавиците си – например, за да се ръкувате с някого или да вечеряте, не докосвайте лицето и очите си, дори и да усетите някакво раздразнение. Дръжте ръцете далеч от лицето си. И преди да сложите ръкавиците отново, се уверете, че сте измили старателно ръцете си със сапун и топла вода, изтърквайки старателно пръстите. След това сложете ръкавиците отново. 

3. Сменяйте ръкавиците всеки ден, изпирайте ги редовно и не ги слагайте, докато са още мокри. 

4. Маските са безполезни, ако ги носите навън и не от особено голяма полза, дори когато сте в затворено помещение.  Повечето от тях са за еднократна употреба. Ако носите една и съща всеки ден, е дори по-лошо – направо отвратително, защото част от секретите в устата и носа попадат в тъканта на маската и привличат бактерии, споделя Гарет. Самата тя разкрива, че рядко използва маска по време на епидемия. Вместо това избягва тълпите и стои на разстояние от хората – поне половин метър.

„Ако някой киха и кашля, го моля да си сложи маста, за да ме предпази от евентуално предаване на инфекцията. Ако откаже, се отдалечавам на поне един метър или просто напускам помещението“, казва Лори. Не се ръкувайте и не прегръщайте никого! Извинете се учтиво и обяснете, че е по-добре и за двама ви, ако не се намирате в близък контакт по време на епидемия, допълва тя. 

5. Махнете по най-бързия начин всички кърпи от кухнята и банята вкъщи и сложете по една за всеки член от семейството. Уверете се, че кърпата ще се ползва само от един човек – можете да отбележите името на този, за когото е предназначена. Инструктирайте всички у дома да не докосват чуждите кърпи. Перете ги два пъти в седмицата. Влажните кърпи са същински развъдник на вируси – настинки, грип, а също така – коронавирус. 

6. Внимавайте с дръжките на вратите. Ако е възможно да използвате лакътя си, за да си отворите, направете го. Носете ръкавици, когато натискате дръжката или измийте ръцете си моментално, след като я докоснете. Ако някой от домакинството ви се разболее, мийте дръжките редовно. По същия начин трябва да внимавате с парапетите на стълбищата, лаптопите, играчките, мобилните телефони – всички предмети, които докосвате с ръцете си. Ако докосвате само личните си вещи, всичко ще бъде наред. Наложи ли ви се обаче да вдигнете телефона на някого, да използвате лаптопа му или да делите уреди за готвене, не докосвайте лицето си и измийте ръцете си, веднага след като докоснете предмета. 

7. Ако споделяте блюдата си или сервирате в общ съд, не използвайте лъжиците и вилиците, с които се храните, за да си сипете. Предупредете децата си да не пият от чужда чаша и да не консумират нищо, сервирано в общи съдове. Уверете се, че сте сложили прибор за сервиране във всяко блюдо и сте инструктирали всекиго на масата да го използва, за да сипе в чинията си. Храната, която е в чинията ви, яжте само с личните си прибори. Мийте старателно както храната, така и чиниите и приборите. Избягвайте ресторанти с лоша хигиена. 

8. Абсолютно задължително е да не купувате, убивате и консумирате живи животни или риби, за които се знае, че може да са преносител на вируса. 

9. Когато времето го позволява, отваряйте прозорците вкъщи и на работа, за да проветрите. Вирусът не може да обитава помещения, които постоянно се проветряват. Разбира се, при лошо време е препоръчително да държите прозорците затворени. 

10. Ако се грижите за член на семейството или приятел, който е болен, винаги носете добре прилепнала маска, ако сте покрай него. Осигурете такава и за болния, освен в случаите, когато му се гади. Когато сменяте маската си или тази на свой близък, бъдете изключително внимателни – считайте, че тя е покрита с вируса и я дръжте само с латексови ръкавици. Увийте я в торбичка, запечатайте я и я изхвърлете в боклука. Докато сте още с ръкавици, внимателно измийте лицето на пациента със сапун и вода, използвайте хартиена салфетка или памук, за да го избършете, като след това го увиете и запечатате по същия начин, преди да го изхвърлите в коша за отпадъци. Носете блузи с дълъг ръкав и дрехи, които покриват цялото ви тяло, докато полагате грижи за някого, който е болен. Перете всичко, което пациента носи или до което се докосва, с гореша вода и сапун, включително чаршафи, кърпи и прибори.

Ако разполагате с достатъчно място, осигурете самостоятелна стая за болния, или поне самостоятелен кът, в който да се чувства удобно, но и да бъде отделен от останалата част от домакинството. Ако времето го позволява, дръжте отворен прозореца в отстрещния край на стаята, така че да става течение, което да преминава през мястото, на което е пациентът. Не го правете, ако навън е студено, защото така може да го разболеете още повече. 

Очаква се китайското правителство да предприеме драстични мерки през идните седмици. С разпространението на вируса драконовски мерки могат да бъдат въведени и в други държави. Но ако всеки от нас въведе тези елементарни мерки у дома, в офиса, в училище и в сградите, които посещава, можем да предотвратим разпространението на вируса. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.