Биологично оръжие ли е коронавирус?

Секретна лаборатория в Ухан може да е „изтървала“ вируса – убиец

Докато медиите са затрупани от все по-зловеща информация за вируса – убиец, тръгнал от китайския град Ухан, почти никъде не се споменава, че точно там има лаборатория от свръх – секретно ниво на сигурност, построена именно да се бори с подобна зараза. 

Нито вицепремиерът на националната здравна комисия (NHC) Ли Бин, нито Гао Фу, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, не казаха нищо за това на брифинг в сряда в Пекин, макар че много говориха за неизвестния произход на и естеството на коронавируса: опасен, с мутиращ характер, вирус от клас В.

Не е ясно дали властите в Китай са имали някаква причина да не го направят, макар, че на самия брифинг да имаше много специфични въпроси от журналистите относно самото заболяване.

Именно през януари 2018 г. Китай откри лабораторията за биобезопасност на Ухан с ниво (BSL-4) – Wuhan P4 в квартал Jiangxia в града.

Лабораторията е построена точно с тази цел, за да проучи опасни патогени като разпространяващият се сега коронавирус, да проведе изследвания върху тях и да намери лек за тях – част от дългосрочното планиране след епидемията от SARS в Китай през 2002-03 г., която отне живота на над 700 души. 

Лабораториите по света са класифицирани между 1-4 нива в зависимост от това колко опасни са микробите, които те изследват – BSL-4 лаборатория изследва най-опасните патогени и трябва да следва максималните нива на безопасност или „биосъдържание“.

В Азия има само шепа такива лаборатории; Индия има такава в Националния институт по вирусология в Пуне.
Самите лаборатории изглеждат точно като декор от катастрофичните филми на Холивуд. 

Според Световната здравна организация, служителите в лабораторите на Wuhan P4 „носят защитен комплект с положително налягане, за да ги направят напълно изолирани към околната среда с потенциално замърсяване, точно както астронавтът в космоса с необходимия въздух, снабден с контролируем и безопасна тръба от станцията за подаване на кислород.

Преди да напуснат работното си място от персонала задължително минават и през процедура с химически душ”. На практика от ръководството на лабораторията твърдят, че там се взимат всички мерки за безопасност.

Според информация на СЗО при откриването на лабораторията, тя „представлява една от основните инвестиции в Китай за укрепване на обществената здравна система и управление на биологичната безопасност след епидемията от SARS.“ Самата лаборатория е изградена в китайско-френско сътрудничество на цена от около 300 милиона юана.

СЗО описва и естеството на лабораторията: „Това ще компенсира и слабостта, че системата за реагиране при извънредни ситуации в областта на общественото здраве в Китай е несъвършена и няма адекватна и ефективна техническа поддръжка и резерв за лекарства.

По този начин при избухването на ново инфекциозно заболяване могат да се предприемат активни и научни мерки за превенция и контрол, които да формират възможност за справяне с възникващите болести и биологична защита в бъдеще.“

Според доклад за лабораторията в научното издание Nature, тя ще „се съсредоточи върху контрола на възникващите болести, ще съхранява пречистени вируси и ще действа като „референтна лаборатория“ на СЗО, свързана с подобни лаборатории по света.“

Според публикация във френското издание challenges.fr Китай отново е в основата на здравна афера, чийто обхват заплашва да бъде глобален. Нареченият „2019-nCoV“, коронавирус се появи миналия месец в Ухан – град в центъра на страната, който беше поставен под карантина в четвъртък – и вече причини над 25 жертви в Китай, където стотици са заразени.

Същевременно заразата се разпространява и по света. Няколко души в Япония, Шотландия, Южна Корея и Съединените щати също са повалени.

hindustantime

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.