Ще изчезне ли прясната вода?

Климатичните промени ще засегнат размера на ледниците във високите планини, както и количеството и вида на падащите валежи.

Лхотце е четвъртият по височина връх в света.
Снимка: Mark Fisher

Високо в Хималаите, недалеч от началото на ледника Ганготри, бълбука малка рекичка. По течението й се носят камъчета.Тази вода ще измине хиляди километри, ще нахрани хиляди хора, ще напои ферми и обширната суха равнина на Инд. Повечето от 200-те милиона души по течението разчитат на водата, идваща от този поток и други като него.

Но климатичните промени поразяват тези високопланински райони по-брутално от всички останали в света. Тази промяна застрашава„водните кули“, като тази и милиарди души, които зависят от тях. Ново проучване, публикувано в понеделник в Nature, определя най-важните и най-уязвими „водните кули“ в света.

Изследването създава модел за световните лидери – много от които се събраха на важна среща за климата миналата седмица – който да следват, докато мислят какви мерки да предприемат.

По високопланинските части има повече лед и сняг отколкото където и да е на планетата, с изключение на полюсите. Над 200 000 ледника, купове сняг, високопланински езера и влажни зони: като цяло високите планини съдържат около половината от цялата прясна вода, която хората използват. Снегът и ледниците по планинските склонове играят важна роля за над 1,6 милиарда души – над 20% от населението на планетата днес – без значение дали те го знаят или не.

Високите планини се затоплят по-бързо от останалата част от света като цяло: температурите във високите части на Хималаите например, са се покачили с 2 градуса по Целзий от началото на века (за сравнение с планетата като цяло, те са се повишили с около 1 градус по Целзий).

От петте най-важни „водните кули“ в света три се намират в Азия. В Северна Америка, река Фрейзър и Колумбия в Тихоокеанския северозапад са с най-голяма значимост. В Южна Америка Кордилерите и Патагонскитте Анди са от изключителна важност, в Европа Алпите са източник на важни водни запаси. Африка и Австралия не фигурират в този списък, тъй като техните снежни планини не доставят критичен воден ресурс за големи населени центрове както високите планини на Азия и Южна Америка.

Климатичните промени ще засегнат размера на ледниците във високите планини, както и количеството и вида на падащите валежи. В много случаи общото количество валежи, падащи от небето може всъщност да се увеличат – но не непременно ще успеят да спрат топенето на ледниците. „В миналото ролята на планините не бе чак толкова важна, колкото тази на тропическите гори или океаните“, казва Уолтър Имерзел от университета в Утрехт и автор на доклада. „Но сега не е така.“

Alejandra Borunda National Geographic

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.