Как да се справим с объркването и хаоса в главата си?

„Човек трябва да носи хаос в душата си, за да може да роди танцуваща звезда.“

Фридрих Ницше

Едва ли има човек, в  мислите на който никога да не е настъпвало объркване и известен хаос. Колкото и да сме уравновесени и да знаем какво искаме, колкото и добре да сме си направили план и да вървим по избрания път, понякога идва момент, когато нещо се обърква, стъписва ни и ни завърта в кръг.

Често сте ми споделяли- „Объркан/а съм, незнам какво да правя, незнам вече и какво искам, от къде да започна, в главата ми е пълен хаос, не мога да се справя с живота си…“

Объркване обикновено се появява, когато в живота ни настъпи промяна или някаква криза; когато сме изправени пред неразрешим проблем и имаме усещането че сме в безизходица; когато  си задаваме твърде много въпроси, а нямаме търпение да намерим отговори; когато трябва да решим редица задачи, а ни е трудно да определим приоритетите си; когато сме залети от голямо количество противоречива информация и не знаем кое е вярното и кой път да изберем…и т. н и т. н.

В тези случаи в главата ни сякаш става каша от мисли и въпроси и колкото повече мислим и се опитваме да вкараме ред, толкова повече се оплитаме и объркваме. Започваме да питаме хората около нас за съвет, но различните мнения внасят още повече хаос в главата ни…

Чувстваме се безпомощни, уязвими, изгубени, на крачка от изпадане в  депресия.

Хаосът в главата ни генерира в отговор страх и ни кара  отчаяно да се борим с него, желаейки да подредим нещата на мига, а в други случаи  подсъзнателно се опитваме да избягаме от него чрез пристрастяване към храна, удоволствия, пари, наркотици.

Как да се справим с хаоса в главата си? Има ли начин, по който можем да вкараме мислите си в ред и всичко да потече в правилната посока?

  • Объркването, хаосът в мислите ни означава промяна.

На първо място е важно да променим възгледите си относно хаоса.

Не приемайте объркването като нещо негативно. Всъщност хаосът  е  един чудесен период, който може да ни донесе  промяна и развитие.

Според Теорията на хаоса, именно хаосът е в основата на развитието.

Още древните гърци са смятали, че хаосът е първоизточникът на всичко и е естественото първоначално състояние на нещата. Хаосът не е обратното на ред, а отсъствие на конкретен тип видим ред.

Учените достигат до извода, че  всъщност редът се  ражда от хаоса.

Бъркотията е необходима от време на време, за да се раздвижат нещата, да се подредят по нов начин и да се роди нещо ново. Именно това  е механизмът, който стои в основата на еволюцията.

Тък като всичко в човек се развива според принципите във Вселената, процесите на мисленето следват  също този модел. Чрез различните ни сетива до нас достига хаотично  информация, която впоследствие се обработва и подрежда като по този начин се формират нашите представи, убеждения, вярвания, на базата на които взимаме решения и правим избори.

Ако обработваме постоянно една и съща информация, ние ще зациклим. Когато всичко в живота ни протича гладко и равномерно, ние сме в застой…

Навлизането на нова информация, появата на нови ситуации и алтернативи поддържат развитието ни.  Именно когато нещата се объркат, това е началото на нов период.

И както видимият безпорядък във Вселената се основава на дълбоко скрит ред, така и зад привидния хаос в главата ни  стои скрит ред. Макар всичко да ни изглежда тотално объркано и непоправимо, всъщност то  е така, както трябва.

В нас се извършва процес на обновяване. Изглежда хаосът е необходим, за да катализира еволюционния процес.

Относно хаоса, д-р Николай Слатински (български преподавател и учен в областта на математиката и физиката) казва:

За мен хаосът, като научна категория винаги е бил не просто израз на пълен и необратим безпорядък, а и уникален шанс системата да се мобилизира и да мине на качествено различно ниво на ред, откриващо пред нея нови възможности за развитие, съзидателност и сигурност…

Мъничкото неподреденост, мъничкото безпорядък, мъничкото хаос са „оплодителят”, от който се ражда новото.
Многото организираност, многото строгост, многото ред неизбежно започват да се изживяват като стражи на статуквото, като защитници на не-промяната.“

Преди години, след като бях изчела купища литература от областта на религиите, науката, различни школи в психологията и т. н, в един момент в главата ми настъпи хаос.

Толкова терории, толкова истини…на кое да вярвам, кой път да поема..?

Много от нещата, които научих противоречаха на моите представи за света и за нас самите.

Този хаос започна да руши моите представи и ме накара да търся моята истина. Не тази, която ми бяха налагали, а моята. Така постепенно започнах да изграждам нови възгледи за света и за себе си, да си създавам мои методи и подходи.

Сега, когато поглеждам назад, виждам, че този хаос ми е бил нужен, за да се изгради нещо ново.

Така става често и при объркването в различните житейски проблеми. Понякога бъркотията така пречупва всичките ни представи и подлага на съмнение всичко, което сме знаели до сега, че може да се окаже повратна точка в живота ни.

Ако съумеем да използваме този момент и да видим възможността в него, ние може да направим един значителен скок в развитието си и да променим живота съм по-добро.

  • Използвайте силата на медитацията.

Най-добрият начин да се успокоите и да изведете ред от хаоса е медитацията.

Спрете за момент и останете насаме със себе си. Наблюдавайте мислите си, които като подивяли  птици се стрелкат насам натам без посока. Наблюдавайте ги без да се опитвате да ги подредите, да ги спрете или да им давате определения и оценка. Просто спокойно и безпристрастно следете хаотичното им движение докато то поутихне.

Когато сме неосъзнати и реагираме първосигнално на настъпилия вътрешен хаос, той се разраства, а когато емоционалното ни отношение към ставащото е осъзнато или в процес на осъзнаване, хаосът започва да се трансформира в ред.

  • Вземете решение, предприемете нещо.

Често в основата на объркването стои  страхът ни да вземем решение и да направим крачка напред. Затова чуйте вътрешния си глас и просто вземете решение.  Спомнете си че няма правилни и грешни решения, а само различни решения. По-добре е да предприемете нещо и да сбъркате, отколкото да се измъчвате в колебание, да отлагате и така да тъпчете на едно място.

  • Започнете да вършите рутинните неща от ежедневието в определено време.

Извършването на рутинните неща от ежедневието като хранене, сън, пазаруване, готвене и т. н. в определено време и пълното ни присъствие в настоящия момент много помага да „влезем в релси“. Когато ежедневните действия се извършват в някакъв режим, това кара процесите в  тялото и ума ни  да влязат в синхрон. Вършете обичайните дейности не механично, а като се съсредоточите изцяло върху тях. Когато съзнаваме всяко свое действие и обръщаме внимание и на малките детайли около нас – като яркочервения цвят на домата или аромата на кафето, което пием – това е вид медитативна практика, която също спомага процеса на трансформация на хаоса в ред.

Често се случва именно в тези обикновени моменти от ежедневието да достигнем до някакво решение, прозрение или просто да осъзнаем спокойствието и реда отвъд хаоса, да си дадем сметка, че той е  само привиден.

  • Дайте си време, пуснете се по течението.

Не се насилвайте да излезете тутакси от хаоса. Необходимо е известно време докато преминете през това състояние.  Затова- пуснете се по течението и се наслаждавайте на всеки миг.

Приветствайте този период в живота си и го използвайте.

Осъзнайте, че объркването не е нещо крайно и необратимо, а е като облак, който временно скрива изгряваща звезда.

Имайте търпение и не се стремете да разрешите всичко веднага. Просто определете приоритетите си и започнете от най-важното. Стъпка по стъпка нещата ще се подредят по най-добрия начин точно в момента, в който сте готови.

  • Отстрани се вижда по-лесно.

Разбира се, в някои случаи, когато хаосът продължава много дълго и ви измъчва, може да имате нужда от помощ. Когато сте вътре в ситуацията всичко ви изглежда сложно, заплетено, страшно. Понякога е хубаво да споделите с приятел и да се погледнете през очите на страничен наблюдател. Често обаче различните съвети от приятели ни объркват още повече.

Затова ще ви е от полза не да искате съвет, защото никой по-добре от вас не може да знае кое ще е най-добре за вас, а по-скоро да се обърнете към специалист, който да ви помогне сам да достигнете до своята истина, да изберете верния  за вас път и да подредите мислите си.

А вие какво мислите? Случвало ли ви се е да бъдете тотално объркани и как сте се справяли с вътрешния хаос?

Автор: Росица Вакъвчиева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.