Съзнателно действие и свободна воля

Отговорността към себе си предполага наличието на свободна воля, тоест наличието на сфера, в която съществува свобода на избора. Отговорността към себе си предполага наличието на възможност за волеви действия.

Нашата основна психологическа свобода е способността ни да регулираме начина, по който работи съзнанието ни.

Въпрос на избор е дали да търсим съзнателността или пък да не си правим труда, както и умишлено да бягаме от нея. Когато се сблъскаме с даден факт, изискващ нашето внимание, ние можем да изберем да концентрираме ума си, и да осветим нашето съзнание или да изберем да останем пасивни и да разбираме единствено онова, което ни се отдава почти без усилие. Можем също така да изберем да избягаме дори и от най-елементарното ниво на съзнателност, сякаш, като откажем да видим действителността, ще успеем да я заличим.

Няма нужда от кой знае каква прозорливост за да осъзнаем тези възможности. Ние се сблъскваме с тях във всеки един момент от нашето будно съществуване. Във всяка една ситуация пред нас стои изборът за нивото на съзнателност, с което ще функционираме. Можем да ангажираме цялото си внимание, само част от вниманието си – или пък изобщо да не ангажираме вниманието си. Какъвто и да е изборът, ние сме неговата причина. Това е същината на нашата свободна воля.

Ние правим избори, които засягат използването на съзнанието, избори, отнасящи се до това дали да мислим, или да не мислим. Ние сме причината на тези избори и сме отговорни за тях. Ние сме отговорни и за действията, които впоследствие предприемаме – по отношение на брачния си партньор, работата ни, автомобила ни, пациента, компанията или политическата групировка – и които се отразяват на нашето мислене или не мислене. Ние сме отговорни за нивото на съзнателност, което избираме по отношение на работата си, за нашите връзки и въобще за всичко, което предприемаме.

Упражняването на отговорността или отбягването й започва оттук.

Основното, което се иска от нас е да проумеем, че, макар нашият собствен разум да е основният инструмент за оцеляването ни, той не действа от само себе си – той изисква акт на избор. Ние можем да се стремим да постигнем разбирането или пък да се опитаме да бягаме от разбирането. Можем да зачитаме фактите или да се преструваме, че те не съществуват. Можем да постъпваме рационално или ирационално, с влагане или без влагане на разум. Можем да си отворим очите или да ги затворим.

Ние сме единствените същества, които могат да формулират визия за това, какви ценности си струва да следват и след това да следваме противоположните ценности. Можем да решим, че даден модел на поведение е рационален, морален и мъдър – и след това да продължим, като правим нещо различно. Можем да си кажем: „Трябва наистина да помисля за това.“ или „Ще помисля за това утре.“ и никога да не го направим. Ние сме способни да наблюдаваме собственото си поведение и да си задаваме въпроса дали то е в съгласие с нашите знания, убеждения и идеи, а също така сме и в състояние и да бягаме от този въпрос. Можем да изберем дали да съсредоточим ума си в нещо, както и да не го съсредоточим. Това е избор, който непрекъснато сме задължени да правим. Няма друг избор, който да е по-съдбоносен, що се отнася до това какъв живот искаме да постигнем за себе си.

Първият акт на отговорност към себе си, и основа на всички следващи, е актът на поемането на отговорността да проявяваме будност – тоест да обвързваме нашите действия, с нужната степен на осъзнатост и внимание. 

Този въпрос засяга самата ни човешка същност. Това не е културен или социален въпрос. Това предизвикателство е отправено към целия човешки род. На всяко обществено-политическо равнище можем да открием хора, които са относително съзнателни и такива, които не са. Всяка социална и етническа група включва членове, които влагат разум и такива, които не влагат. Знанието, че като начин на живот, осъзнаването на нещата е за предпочитане пред неосъзнаването им, че отворените очи са за предпочитане пред затворените, не изисква кой знае каква образованост. За да притежаваш такова знание е достатъчно, просто да си човешко същество.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.