Развитие на човешката цивилизация и скалата на Кардашев

Скала на Кардашев – колко напреднало може да бъде човечеството?

Човечеството достигна повратна точка в своето развитие. Според известния теоретичен физик Мичио Каку напредъкът на науката през следващите 100 години ще реши съдбата на вида ни – дали ще изчезнем или ще процъфтим. Ще продължим ли да сме цивилизация от Тип 0 или прогресът ще ни проправи пътя към звездите?

Теоретиците подчертават, че колкото по-висша и развита става цивилизацията, толкова по-голяма нужда от енергия ще има, поради нарастването на населението и многобройните машини, нуждаещи се от захранване. В този ред на мисли основният критерий, по който са степенувани цивилизациите в Скалата на Кардашев, е технологичният напредък въз основа на това с какво количество функционална енергия разполагат.

Какво представлява скалата на Кардашев?

„Скáла на Кардашев“ е понятие предложено през 1964 г. от руския астроном Николай Кардашев за определяне на вида цивилизации в зависимост от тяхното технологично развитие. Съставена е от три категории според количество енергия, което използва дадена цивилизация.

  • Цивилизация от I тип: използва цялата налична енергия на своята планетата – около 1016 W. Кардашев приема първоначално, че цялата наличната мощност на Земята възлиза на 1016 W – тази стойност съответства на използваната енергия за нуждите на Земята през 1964 г.
  • Цивилизация от II тип: такава цивилизация трябва да е способна да използва цялата енергия на своята звезда или 1026 W. Това е само приблизителна стойност – нашето Слънце излъчва около 3,86×1026 W, а Кардашев говори за 4×1026W.
  • Цивилизация от III тип: използва цялата енергия излъчвана от галактиката, която обитава или около 1036 W. Това равнище на енергията варира според размера на галактиката, според Кардашев това е 4×1037 W.

Николай Кардашев представя за първи път известната си скала за технологично равнище на цивилизациите през 1964 г., на конференция в Бюракан (Армения) посветена на съветската програма за търсене на живот в космоса и радиоастрономия.

Скáлата на Кардашев е понятие възприето от изследователската програма SETI, авторите на научна фантастика и футуролозите.

Според Скалата на Кардашев цивилизациите се разделят на 6 типа (от 0 до 5), според развитието им.

В момента ние сме от тип 0.

Тип 0

Такава цивилизация извлича своята енергия, суровини и материали от сурови органични – базирани източници, като дърва и изкопаеми горива. При нея природно бедствие или обществен срив като пренаселване, инвазия от чужда раса, болест, самоунищожение и др. могат да създадат изключително голям риск за съществуването ѝ.

Тип 1

Такава цивилизация извлича своята енергия от термоядрен синтез, водород и други възобновяеми ресурси. Тя е способна да извлича цялата налична енергия на собствената си планета. Способна е още на: пътуване между планети от собствената си слънчева система, осъществяване на комуникация между планетите, строене на мегаструктури (строежи с над 1000 km големина или 1 мегаметър, като космически мост или други мегаструктури които могат да повлияят на цяла една планета и да я направят годна за обитаване, процес наречен тераформиране), техническа и медицинска сингулярност (когато изкуствения интелект стане по-умен от нас и започне да намира нови открития вместо нас), общо световно правителство и обща световна отбрана. Все още риска от изчезване причинен от някакво бедствие е голям.

Тип 2

Цивилизация от този тип извлича своята енергия от множество планети. Способна е на: еволюционна намеса (Промяна в нашата анатомия правейки ни по-умни, по-силни, способни да живеем на различни планети и подобни), междузвездно пътуване, междузвездна комуникация, междузвездни структури (Структури които могат да повлияят на цяла звезда. За пример е образуването на супернова от звезда или сферата на Дайсън. Сфера от соларни панели, която обгръща цяла една звезда и поема цялата ѝ енергия). Риска от изчезване е нулев, тай като човешката раса вече живее на много планети, в различни слънчеви системи.

Според Мичио Каку, измисленият свят на Стар Трек се гради на такъв тип цивилизация.

Може да се направи хипотеза, кога ще преминем в някой от по-горните типове. В момента нашата Земя приема една милиардна от енергията на Слънцето.От нея ние оползотворяваме една милионна част. Със сегашният ни растеж и консумация се очаква до 200 години да станем Тип 1 цивилизация, 3200 години по-късно Тип 2 и 5800 години след това Тип 3.

Тип 3

Извлича енергия от всички звезди в галактиката си, способни са на междугалактически пътувания през червейни дупки (Образувания споменати в Общата теория на относителността на Айнщайн, които свързват две точки от пространството и времето), междугалактическа комуникация и способност за въздействие по някакъв начин върху цяла една галактика.

Мичио Каку определя светът на Междузвездни войни като Тип 3.

Тип 4

Извлича своята енергия, материали и информация от всички звезди във всички галактики. Цивилизацията може да се нарече безсмъртна и всемогъща, с влияние върху цели галактики, пътуване във времето, телепортация и мигновено превръщане на материя в енергия. Местене на астероидни пояси, планети и звезди, промяна в линията на времето и промени засягащи универсални състояния на природата, като например гравитационната константа. Способни са на такива еволюционни промени, че ефективно да премахнат смъртта чрез спиране на стареенето и мигновена регенерация на тялото.

Тип 5 и нагоре

Кардашев смята, че цивилизациите от Tип 5 са „твърде“ напреднали и спира скалата си дотук. Той смята, че това са крайните възможности на всеки вид. Но много учени и теоретици вярват, че развитието може да стигне и по-далеч като възможната граница не е кристално ясна. Обществата от Тип 5 ще могат да използват ускоряващото се разширяване на Вселената. Същевременно тези изключително развити видове ще могат да живеят в свръхмасивните черни дупки. При предишните стъпала на развитие подобни достижения и възможности са немислими. Цивилизациите от Тип 5 ще разчитат на енергийни източници, които не са известни на човечеството към момента или не сме се досетили, че можем да ги използваме. Те вероятно ще се подчиняват и на неизвестни физични закони.

И така, достигаме до последния клас – цивилизации от Тип 6. Съществата от тези общества ще са сравними с богове – ще притежават знанието, необходимо за манипулирането на Вселената, както им е удобно. Към този момент това ниво на развитие звучи като пълна фантастика… или фантазия.

Човешките същества, такива каквито ги познаваме днес, имат дълъг път пред себе си, докато достигнат дори Тип 1. На първо място трябва да съхраним нашата безценна планета и да се погрижим за запазването ни като вид – да забравим войните и да насочим всички налични ресурси към развитието на науката и технологиите. Няма да е лесно, но невъзможни неща няма.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.