Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?

Първият социален психологически експеримент на Фестингер и Карлсмит (1959 г.) дава централен поглед върху историите, които казваме сами на себе си, за това защо мислим и се държим по начина, по който го правим. Експериментът се основава на гениална измама, така че най-добрият начин да го разберете е да си представите, че участвате. Затова се отпуснете и да се върнем назад във времето. Годината е 1959, а вие сте студент в Станфордския университет …

Като част от курса се съгласявате да участвате в експеримент за „мерки за ефективност“. Казват ви, че ще отнеме два часа. Тъй като от вас се изисква да действате като експериментален субект за определен брой часове на година, това ще бъдат просто още два от тях.

Нямате представа, че експериментът действително ще се превърне в класически за социалната психология. И това, което ще ви изглежда като грешка на експериментаторите, е всъщност част от внимателно контролираната измама. Засега обаче сте невинни.

Постановката

В лабораторията се казва, че експериментът се отнася до това как вашите очаквания засягат действителното преживяване на дадена задача. Очевидно има две групи, а в другата от вашата е внушено специално очакване за проучването. За да се сдобият с очакването, участниците в другата група се информират неофициално от студент, който очевидно току-що е завършил задачата. Във вашата група, обаче, ще изпълнявате задачата без никакви очаквания.

Може би се чудите защо ви се съобщава всичко това, но все пак изглежда малко по-вълнуващо, когато знаете някои от механизмите зад експеримента.

Така че се примирявате с първата задача, която ви се дава, и бързо осъзнавате, че е изключително скучна. От вас се иска да преместите няколко макари в кутия за половин час, а през следващия половин час да местите колчета върху дъска. Честно казано, наблюдаването на засъхваща боя би било за предпочитане.

В края на задачите експериментаторът ви благодари, че участвахте, а след това ви казва, че много други хора я намират за доста интересна. Това е малко объркващо – задачата е наистина много скучна. Както и да е. 

Експериментално подхлъзване

След това експериментаторът изглежда малко притеснен и започва да обяснява, че е станала грешка. Казва ви, че се нуждае от вашата помощ. Участникът, който идва след вас, е в друга позиция, за което ви беше споменато, преди да сте изпълнили задачата – позицията, в която той има очакване, преди да изпълни задачата. Това очакване е, че задачата е наистина интересна. За нещастие човекът, който обикновено внушава това, не се е появил.

Така че ви питат дали няма да имате нищо против вие да го направите. Не само това, но предлагат да ви платят $ 1. Тъй като това е 1959 г. и сте студент – това не е толкова незначителна сума само за няколко минути работа. Казват ви също, че могат да ви ползват отново в бъдеще. Звучи като лесни пари, затова се съгласявате да участвате. Страхотно – това, което започва като простото изпълнение на курсова задача, ви носи и бързи пари.

После отивате до друга стая, където сте интервюирани за експеримента, който току-що сте завършили. Един от експериментаторите ви пита колко интересна беше задачата. Това ви кара да се замислите.

Сега ви се струва, че тя не беше толкова скучна, колкото си мислехте първоначално. Започвате да виждате как дори повтарящите се движения на макарите и колчетата имат определена симетрична красота. И всичко това в името на науката. Това всъщност е полезно начинание и се надявате, че експериментаторите ще получат някои интересни резултати.

Задачата все още не може да се класифицира като много забавна, но може би не е толкова зле. Смятате, че на второ четене е по-добре, отколкото си помислихте първоначално. Оценявате я като умерено интересна.

След експеримента говорите с приятелката си, която също прави експеримента. Сравнявайки коментарите й, установявате, че преживяванията ви са почти идентични, с изключение на една жизненоважна разлика. На нея й е предложена по-голяма сума, за да информира следващия участник: $ 20! Сега за пръв път ви минава през ума, че тук има някаква измама.

Питате я за задачата с макарите и колчетата:

  • О – отговаря тя. – Това беше толкова скучно, дадох му най-ниската възможна оценка.
  • Не – настоявате вие. – Не беше толкова зле. Всъщност, когато помислиш за това, си беше доста интересна.

Тя ви гледа невярващо.

Какво, по дяволите, става?

Когнитивен дисонанс

Това, което току-що преживяхте, е силата на когнитивния дисонанс. Социалните психолози, които изучават когнитивния дисонанс, се интересуват от начина, по който се отнасяме с две противоречиви мисли – и как се справяме с това противоречие.

В този случай: смятахте, че задачата е скучна, когато я започнахте, след което ви беше платено да кажете на някой друг, че задачата е интересна. Но вие не сте човек, който обикновено обикаля и лъже хората наред. Така че как можете да запазите вашия възглед за себе си като честен човек, след като излъгахте следващия участник? Размерът на парите, които ви платиха, едва успокоява съвестта ви – беше хубаво, но не чак толкова хубаво.

Вашият ум решава тази главоблъсканица, като заключава, че всъщност проучването е доста интересно в края на краищата. Вашето заключение е подпомогнато от експериментатора, който ви казва, че други хора също смятат, че проучването е доста интересно.

Вашата приятелка, междувременно, няма нужда от тези умствени интриги. Тя си мисли единствено: Бяха ми платени $ 20, за да излъжа, това е цяло състояние за един студент като мен, и определено оправдава дребната лъжа. Задачата беше скучна и все още е скучна, независимо от това, което експериментаторът ми казва.

Красива теория

От този експеримент насам са проведени множество изследвания на когнитивния дисонанс и ефектът е добре установен. Красотата му е в това, че обяснява толкова много от ежедневното ни поведение. Ето някои примери, предоставени от Мортън Хънт в „Историята на психологията“:

Когато се опитвате да се присъедините към група, колкото по-трудно е да преминете бариерите за влизане, толкова повече оценявате вашето членство. За да разрешите дисонанса между трудностите, които сте били принудени да прескочите, и реалността на това, което се оказва доста нормален клуб, убеждавате себе си, че клубът всъщност е фантастичен.
Хората ще интерпретират същата информация по коренно различни начини, за да подкрепят собствените си възгледи за света. Когато решаваме нашето мнение относно спорен въпрос, ние удобно забравяме това, което не се съгласува със собствената ни теория и помним всичко, което се вписва.
Хората бързо приспособяват своите ценности така, че да съвпадат с поведението им, дори когато това е ясно неморално. Тези, които крадат от работодателя си, ще твърдят, че „всички го правят“, така че те биха загубили, ако не го правят или алтернативно – „аз съм недооценен, затова заслужавам малко повече встрани“.
Веднъж, когато започнете да мислите за това, списъкът със ситуации, в които хората решават когнитивния дисонанс чрез рационализация, става все по-дълъг и по-дълъг. Ако сте честни със себе си, сигурни сме, че можете да се сетите за много пъти, когато сте го правили със себе си. Ние можем.

Осъзнаването на това може да ни помогне да избегнем най-опасните последствия от когнитивния дисонанс: вярата в собствените ни лъжи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.