Ценното време

8 неща, за които трябва да отделяте повече време

Времето определено е един от най-ценните ресурси и правилното му разпределяне си е цяло изкуство. Ето няколко кратки съвета, които се надяваме, че ще ви помогнат да оползотворите максимално свободното си време:

1. Оставайте по-често сам със себе си вместо да се занимавате с драмите, случващи се около вас
Има много ползи от това да прекараме време със себе си. Помага за намаляването на стреса, поглеждаме от друг ъгъл на живота и ставаме по-независими. Можем да си изясним доста неща и да набележим нови цели. Прекарвайки повече време със себе си можем да избегнем излишните драми, които се разиграват около нас. Неща като проблемни отношения и негативни разговори единствено биха ни направили нещастни

2. Четете повече за сметка на времето, отделяно за телевизия
Гледането на телевизия е не само развлечение, но и пристрастяване. Времето, прекарано пред малкия екран, може да бъде запълнено доста по-продуктивно и забавно, като например го заменим с четене. Четенето ще ви помогне да разпознавате и разбирате хората около вас, света и себе си. Добро упражнение е и за въображението.

3. Прекарвайте повече време със семейството си и ограничете „вечната заетост“
Семейството трябва да бъде приоритет в живота ни. Това са хората, заради които правим толкова много неща. Лесно е да започнем да пренебрегваме тези, които ни мотивират да работим здраво. Но времето със семейството ни дава възможността да оценим наистина значимите неща в живота.

4. Отделяйте повече време, в което да давате, отколкото да съжалявате за нещата, които не може да имате
Когато можем да дадем, сме много по-щастливи и продуктивни. Също така допринасяме за безкрайния цикъл на живота. Лесно е да кажем, че нямаме достатъчно – тогава защо трябва да даваме? Но трябва да оценяваме какво вече имаме и да споделим колкото и каквото можем.

5. Грижете се повече за себе си вместо да се тревожите за провали и грешки
Имаме хиляди примери за наистина успешни личности, които печелят много пари, но чието психическо и физическо състояние е ужасяващо. По-спокойно! Те са под вечен стрес и страх от неуспехи и не могат да открият посоката, в която да вървят. По-разумно е да се грижим първо за себе си чрез упражнения и почивки, преди да се тревожим за тези неща, които не зависят от нас.

6. Бъдете активни, не протакайте
Нещо като „подходящо време“ не съществува. Протакането е само малка кражба на време. Но най-добрият начин да ползваме времето си е като следваме истинските си желания. Последвай мечтите си, защото няма по-добро време от сега!

7. Не спирайте да учите и да се обогатявате вместо да губите време в грешни връзки
Времето трябва да бъде прекарвано в учене на нещо ново. Образованието е безкраен процес. Не сме на тази планета, за да циклим на едно ниво, а за да продължаваме да опознаваме себе си и света. Погрешните връзки могат да смачкат самочувствието ни, но ние знаем, че има как да прекараме времето си доста по-полезно.

8. Изграждайте добри навици вместо да пилеете пари за безполезни неща
Изграждането на добри навици ни спестява време и ресурси . Също така ни помага да се чувстваме по-завършени и достойни. Харченето на пари за ненужни неща може да повлияе на нашето бъдеще и плановете, които имаме .


Времетонай-вече онова, което отделяме на себе си, е найценният и скъп ресурскойто притежаваме.

И за финал ще ви припомним едни думи на Бенджамин Франклин: „Обичаш ли живота? Тогава не пилей времето си, защото от него е направен животът!“ 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.