Отрицателното въздействие на рекламата върху обществото

“Рекламата е изкуството да убедиш хората да харчат парите, които нямат, за нещо, от което нямат нужда.”  ~ Уил Роджърс

Съществуваме в икономическа система, в която хората трябва да печелят пари, за да оцелеят, без значение колко манипулативни техники използват, за да го постигнат – и това ясно се вижда в рекламната индустрия.

Рекламите са навсякъде, заобикалят ни, толкова са много, че вече сме претръпнали към тях, не им обръщаме внимание и не отделяме време да спрем и да помислим колко негативно влияят върху нашия живот. Така че, ако проявявате интерес, ето в какво се изразява негативното въздействие на рекламата върху обществото:


Рекламата ни кара да чувстваме, че не е достатъчно да сме просто каквито сме.

Най-мощното средство на рекламата е хората да вярват, че не е достатъчно просто да бъдат каквито са. Рекламите правят всичко възможно, за да ви убедят, че не сте красиви, интелигентни, уверени и т.н. Те се опитват по всеки възможен начин да ви накарат да се чувствате несигурни – с единствената цел да ви манипулират.


Рекламата ни кара да вярваме, че купуването на неща ще ни донесе щастие.

Когато един емоционален проблем за вас вече е възникнал  следствие на рекламите, те ви предлагат решение, а това обикновено се изразява в консумация на стоки. След като веднъж са ви накарат да се почувствате грозни, те ви продават продукти за красота, за да можете да се избавите от вашата грозота. След като успеят да ви накарат да вярвате, че не сте важни, ви продават скъпи дрехи, за да привлечете вниманието на другите. Накратко, те ви обещават щастие, при условие, че в замяна харчите пари.


Рекламата ни кара да мислим, че всичко, от което се нуждаем, се продава


Рекламата поддържа погрешната идея, че всичко, от което се нуждаем, се продава и,следователно, парите трябва да бъдат наша основна цел в живота. Без наличието на пари не можете да получите онези неща, които се предполага, че ще запълнят живота ви с удоволствието и радостта, които търсите; по този начин рекламата подхранва вашето желание да работите повече, само за да можете да купувате повече, подлъгвайки ви да прахосвате голямата част от времето, усилията и парите си в неща, които в крайна сметка ще ви накарат да се чувствате празни и недоволни.

* * *

Както можете да видите, отрицателно товъздействие на рекламата върху обществото е огромно. Рекламата влошава качеството на живота ни, като ни заплита в мрежата на алчността и безсмисленото потребление. За да избягаме от този капан, трябва да осъзнаем, че купуването на вещи няма и не може да ни донесе щастие.

Макар че материалните неща са полезни за задоволяване на основните ни физически потребности, те не могат да задоволят копнежа по това, което наистина желаем в сърцето си, т.е. връзка с хората и природата, игра и творческа работа, медитация и вътрешен мир. Те предлагат само заместители – а заместителите никога не са достатъчни, за да докоснат нашата същност.

„Реклама: науката за задържане на човешкото внимание достатъчно дълго, за да спечели пари от него.“ – Стивън Лийкок

Източник: The unbounded spirit

Един коментар за “Отрицателното въздействие на рекламата върху обществото”

  1. вярно написаното тук.аз не гледам и телевизия от 10 години.и само за някои неща ми требет-2x4TB диска 2x64GBфлашки и 2 x128GB za twa me`taq mnou ama mnogo

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.