Ерата на трансхуманизма

Спряла  ли е човешката еволюция в сегашния етап на развитие и достигнала ли е върха си? Трансхуманистите мислят, че не. Тяхното виждане е, че посредством бързото развитие на науката и технологиите ще получим възможността за увеличаване на човешкия потенциал.

Желанието да разбираме света около нас го има от хилядолетия, какво е новото? Това, че имаме технологични възможности, които ще ни позволят истински скок в усвояването на космоса и трансформацията на човека. Ще ни позволят да заемем своето място в историческото развитието на космоса.

Има ли по висша цел, по благородна цел от личната безопасност и щастие?

Хората се отличават от животните по това, че сами изграждат средата, в която живеят. Човечеството вече има възможността много бързо да промени курса на „естествения подбор” и тази възможност е осъзнаването на по-висшата цел. Която предстои да бъде по-ясно дефинирана.

Постигането на такава цел може и се осъществява посредством генетика, роботика, нанотехнологии, информационна наука, неврология, когнитивни технологии и др. Как развитието на тези технологии ще трансформира хуманоидите и животните? Ще запази и заздрави ли то екозоологичната структура? Това са въпроси, на които философията на трансхуманизма търси отговори.

Едно е почти сигурно: ерата на хуманоидите, както ни е позната, върви към своя край. Постхуманоидната ера ще започне всеки момент и наченките вече ги виждаме.

За яснота трябва да започнем от обяснението на някои от основните термини:

ТРАНСГЕНЕТИЧЕН ОРГАНИЗЪМ (Тransgenic)

Това е организъм, чийто гени са променени посредством ген или гени от друг вид същества или породи. Засега това се прави само с животни и растения, но дали има и опити с хора, си остава загадка, както и между хора и други същества, наричани още извънземни. Накратко: става дума за преминаване на бариерите между различни видове. Стволовите клетки се ползват точно за това.

ТРАНСХУМАННИ ОРГАНИЗМИ (Transhuman)

Tова са модифицирани хуманоиди посредством водещи технологии (генно инженерство, дигитални технологии, биотехнологии). За целта се ползват импланти, подобряващи функционирането на телата, продължителността на живота, възможностите на мозъка и когнитивните разпознавателни способности. Принципът е да се подобрява, а не да се запълват липси.

ПОСТХУМАННИ ОРГАНИЗМИ (Posthuman)

Това е, когато хуманоид и интелигентна технология стават все повече вътрешно обвързани. Запазва се външният вид, но процесите на информация са различни.

ПОСТХУМАНИЗЪМ (Posthumanism)

Епохата с масово присъствие на постхуманни (постхюман) организми. Това ще бъде епоха на смъртта на човека такъв, какъвто го познаваме днес. Тя ще бъде доминирана от привилегирован вид същество, стоящо самостоятелно като вид и притежаващо уникални характеристики, които го правят изключително във вселената и превъзхождащо предишните видове.

Да идем към нещо, което може, така да се каже, да пипнем:

Human genome project – програма за картографирането на човешките гени, стартирана през 1990 г. в САЩ като 10-годишна, но е завършена през 2003 г. Били са отделени по 300 милиона долара на година за 10 години (общо 3 милиарда), като до април 2003 г., когато проектът е завършен, той е струвал на данъкоплатците 3,8 милиарда долара. За всеки инвестиран долар са върнати 140. Друг въпрос е тези 140 пъти повече пари дали са отишли при данъкоплатците в хазната, или са печалби на частни корпорации.

Именно този аргумент използва Обама през февруари 2013 г., опирайки се на заключенията на президентската Агенция за научна и технологическа политика (Office of science and technology policy), за да стартира друга милиардна програма, наречена Тотално картографиране на мозъка (Total mapping of the human brain).

За да илюстрираме огромния интерес, е важно да кажем кой финансира тези програми. Това са Здравният департамент (институцията с най голям бюджет в Америка), Националната научна фондация DARPA(Агенция по програмите за перспективни изследвания в областта на отбраната), военните, частни капитали на фармацевтичните и други корпорации.

Въпреки многото негативни неща, свързани с управлението на Буш-младши, трябва да отбележим, че той е ограничил развитието на генетичните експериментите с хора. С идването си на власт Обама с един от първите документи, които подписва, отменя ограниченията, отваряйки по този начин пътя за сегашното състояние на нещата, за които говорим.

Това се представя на света под формата на хуманните идеи и цели за развитието на медицината, борбата с болестите и човешкото страдание. Това до известна степен е така, но какво става с останалото, за което говорим, и вече е реалност?

DARPA има програма, наречена: „extended performance warfare”, прикрито наименование на киборги и генетично модифицирани войници – било то хора, животни или нещо друго. (Пример с директор от DARPA и личната му драма, повлияна от ампутираните крайници на сина му, е наливането на милиони в проучвания и разработки и така човечеството е получило сегашния вид на протези, които освен по механичен път, вече могат да се командват и с мисъл.

Друг пример е кръстоската между паяк и коза: влакното на паяка е много здраво, но не може да се добиват количества, необходими за военната индустрия и затова ги кръстосват, за да могат да доят козата с по-големи резултати).

В бюджета на DARPA за 2011 г. се появява перо „биодизайн” – това е другата дума за безсмъртие. Вече е създаден такъв организъм, който при репликирането си се копира 100% (в досегашния си вариант човек старее, тъй като не се копира на 100% , а на 99.9%; това е нашия биочасовник, предвидената ни смърт). Възможностите за такова вмешателство позволяват да се вгради и така наречения „kill swish”, ако е необходимо да се спре или унищожи такъв организъм при нужда.

Това е само началото на Трансгенетиката. Понеже е трудно, бавно и скъпо да се тестват лекарства по установения ред, се вземат гени от човек и животно, прави се химера (организъм по примера на древното чудовище от старогръцката митология с глава на лъв, опашка на дракон и туловище на коза), върху нея тестват лекарствата и така скъсяват и спестяват време и пари. Но така започва и производството на човешки органи в животни.

Ето така чрез Трансгенетиката се създава ново културно-социално движение, наречено Трансхуманизъм.

Терминът е въведен за първи път през 1957 г. от биолога Джулиън Хъксли за идентифициране на хора, които се привързват и асоциират с технологии. През 90-те философът Макс Мор развива темата като Философия на Трансхуманизма.

Така чрез нововъзникващите полета на науката и генетичните манипулации можем да променим това, което наричаме хуманоид (човек), да пренапишем нашето ДНК, да създадем хомо сапиенс 2.0 – човек втора версия, получила вече своя акроним „Н+”.

Трансхуманният организъм (Трансхюмън) е човек в преход към „Н2”, а крайната цел е постхуманният (постхюман) организъм – нещо, което е толкова радикално променено, че вече не представлява човек.

Когато говорим за стволови клетки, трябва да е ясно, че говорим за химери между човек и животно (сега разбирате ли скандалите от преди няколко години в България със стволови клетки и американски компании?). Има ферми с трансгенетични прасета с човешки ДНК, което позволява органите, израснали в прасето, да не се отхвърлят от човешкия организъм.

mehlman_maxwell

През 2006 г. Здравният департамент на САЩ плаща 700 000 долара на юридическия университет Кейс в Кливланд (Охайо), за да изготви документ с насоки за създаване на политики за човешкото подобряване във връзка със следващата стъпка в човешката еволюция. През 2009 докладът не е публикуван (като се има предвид, че за нуждите на доклада е трябвало да са правят тестове с хора), но ръководителят на проекта Макс Мехълман (Max Mehlman) започва да чете лекции със следните заглавия: Directed evolution (Управлявана, насочвана еволюция) и Tranhumanism and future of democracy (Трансхуманизмът и бъдещето на демокрацията).

Не е ясно колко процента човешка същност трябва да притежава едно същество, за да се счита за човек: 90%, 70%, 50%? Какъв е процентът, при който спираме да сме хора и не попадаме под дефинициите на конституциите? Респективно на законите. В правния колеж Бъркбек в Лондон се предлага дисциплина, която преподава методи за установяване на престъпления, извършени от частично човешки същества. В конгреса на САЩ през 2010 г. е дебатирана темата за бъдещ тероризъм, извършен от трансхюман, суперхюмън, суперживотни и суперинтелект, които скоро може да се появят на бойното поле. Това е нов етап в световното въоръжаване. Един от най-престижните институти в света Брукингс има програма „За бъдещето на конституциите” с над 3000 публикации – и ако това не е показателно, че живеем в Постконституционно общество, то кое е? Обмислят се дефиниции за патенти на „biodesign”, което отваря възможност за екзотични същества за различни услуги (знаете, че секс-индустрията е една от най-големите).

Видео – военните роботи на бъдещето, разработки на DARPA

Вече е ясно, че опитите за хибриди между хора и животни са започнали в тайна, дебатът е как да се продължи това на светло. Вече има частни лаборатории, които не оперират с държавни средства и не подлежат на рестрикции и дебати. Те са много напред в опитите. Какво може да стане? Неконтролиран бум на разрушение. Важен е въпросът: имаме ли право, след като еволюцията не го прави, ние да го правим? В Америка големи институти и организации, които работят сериозно за развитието, дефинирането и популяризирането на трансхуманизма, като IEET (Институт за етика и перспективни технологии), HUMANITY+ (организацията, съставила Трансхуманистката Декларация), Extropy Institute (екстропи – развиваща се рамка на стойности и стандарти за продължаването подобряване на човешките условия), Worid Transhumanist Association (WTA) – Световна Трансхуманистка Асоциация. Много европейци членуват в тях, но като цяло Америка е водеща в това отношение. В България от няколко години в Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ има Магистърска програма„БИОЕТИКА”(http://philosophy-bioethics.eu/), което е голям успех на фона на цялото ни образование.

Ползите са: удължаване на човешкия живот; край на човешките страдания и болести; има шанс за 50-годишните сега да доживеят до 1000 поради бързото развитие на науката днес; издръжливост на телата ни – да няма умора; когнитивно подобряване – мозъкът да разпознава в по-голям диапазон сигналите от външната среда и да функционира по-бързо, както и да се свързва с компютри, за да сваля информация, без да се чете.

Ако мислите, че това е невероятно, в Трансхуманистичната епоха има и други екзотични идеи като Постджендър – взема се най-доброто от мъжа и жената и се прави нов организъм. Може да се вземат от такъв организъм най-добрите неща и от друг такъв – също, за да се направи още по-подобрен нов вид. Може да се комбинират 10 или 20 такива организми чрез суперинвитро оплождане, след което всичко това (генетичният материал) да се постави в биоутроба (нещо като пашкул), където да порасне (но също и да се образова, като и да слуша гласа на избран родител и пр.). Пример: в Англия вече има дете от трима родители.

Илюстрация към романа „Прекрасният нов свят“ от Олдъс Хъксли

ВРАТАТА Е ОТВОРЕНА И НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ВЪТРЕ

Единственият начин това да не се допусне и да не се използва за контрол над народите, както и за военно превъзходство – от военолюбците, е новият политически модел на управление Пряка демокрация. Ясно е, че представителната демокрация е изчерпана и не притежава инструмент за контрол над избраниците си. Защото се вижда ясно, че те се възползват от предоставената им власт от суверена и срещу лични облаги се продават на този, който плаща – олигарси, корпорации. Никой не знае къде може да ни отведе използването на тези постижения за целите на могъщи групировки в сянка.

Бих попитал и къде е България в решаването на тези жизнено важни въпроси. Защо нашите политици дори не знаят думите, които дискутираме? Защо се допуска отново някой да прави световни политики, които да ни се нахлузят като хомот, който трябва да теглим в следващите хилядолетия? Докога така, скъпи сънароднико?

ТРАНСХУМАНИСТКА ДЕКЛАРАЦИЯ*

1.Човечеството очаква да бъде дълбоко повлияно в близкото бъдеще от науката и технологиите. Ние виждаме възможност за увеличаване на човешкия потенциал чрез превъзмогване на стареенето, когнитивните несъвършенства, страданията по независещи от нас причини и обвързаността ни с живота на планетата Земя.

2. Ние вярваме, че потенциалът на човечеството в по-голямата си част е все още неосъществен. Има възможни сценарии, способни да създадат прекрасни и вълнуващи условия за подобряване живота на човечеството, които ще си струват усилията за постигането им.

3. Ние осъзнаваме, че човечеството е изправено пред сериозни рискове, особено от погрешно използване на новите технологии. Съществуват реалистични сценарии, които могат да доведат до загуба на по-голямата част или дори на всичко, което смятаме за наша ценност. Някои от тези сценарии са драстични, други са изтънчени и рафинирани. Въпреки че целия прогрес е промяна, не всяка промяна е прогрес.

4. Изследователските усилия трябва да бъдат инвестирани в разбирането на тези перспективи. Трябва внимателно да преценим как в максимална степен да намалим риска и да ускорим внедряването на полезните им приложения. Трябват ни форуми, където хората да обсъждат конструктивно какво трябва да бъде направено, както и устройство на социума, позволяващо реализацията на отговорните решения.

5. Намаляването на екзистенциалните рискове и създаването на средства за запазване на живота и здравето, облекчаването на тежките страдания и усъвършенстването на човешката проницателност и мъдрост трябва да бъдат разглеждани като неотложни приоритети и да бъдат сериозно финансирани.

6. Създаването на политики трябва да бъде направлявано от отговорна и приобщаваща морална визия и да се опира върху сериозния анализ както на възможностите, така и на рисковете, върху зачитането на независимостта и индивидуалните права, върху проявяването на солидарност и загриженост за интересите и достойнството на всички хора по земното кълбо. Трябва също да държим сметка и за нашите морални отговорности спрямо бъдещите поколения.

7. Ние се застъпваме за благоденствието на всяка съзнателна и сетивна форма на живот, включително хора, животни, всякакви бъдещи изкуствени интелекти, модифицирани форми на живот, както и други форми на разум, които технологичният и научен напредък може да породи.

8. Ние сме за това индивидите да имат и ползват широк личен избор относно начините, по които да развиват и усъвършенстват своя живот. Това включва използването на бъдещи техники за подпомагане на паметта, концентрацията и менталната енергия; терапии за удължаване на живота; технологии за репродуктивен избор; криогенни процедури и много други възможни технологии за модификации и подобрения на човека.

*Трансхуманистката Декларациия в първоначалния си вид е била изработена през 1998 г. от международна група с автори: Дъг Бейли, Андерс Сандберг, Густаво Алвеш, Макс Мур, Холгер Вагнер, Наташа Вита-Мур, Юджийн Лайтъл, Бърни Старинг, Дейвид Пиърс, Бил Фантегроси, Ден Отер, Ралф Флечър, Катрин Еджис, Том Мороу, Александър Численко, Ли Дениъл Крокър, Дарън Рейнолдс, Кейт Елис, Том Куин, Михаил Свердлов, Ариен Кампхьойс, Шейн Сполдинг и Ник Бостром. Трансхуманистката Декларация е била променяна през годините от редица други автори и организации. Тя е била приета от управителния съвет на организацията HUMANITY + през март 2009.

Автор: Петър Клисаров

Петър Клисаров е представител за България на канадска държавна ядрена компания AECL до 2005; генерален директор за България на АЕСОМ (най-голямата международна инженерингова консултантска компания в света с над 45 000 служители) до 2011. Автор на книгите „Игрите на властта”-(2012 ), „Пряката демокрация ключът за Реформа”(2013), „Огледало на Протестите 2013-2014” и др. Философските му занимания са в областта на философията на политиката (политически теории и практики през Постиндустриалната епоха, Нов политически модел на управление, базиран на съвременните реалности и технологии) и философия на трансхуманизма (биотехнологиите и бъдещия свят).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.