Теорията на Дарвин – доказателство и опровержение на теорията за произхода на човека

През 1859 г. е публикувана работата на английския природонаучен Чарлз Дарвин – Произходът на видовете. Оттогава еволюционната теория е ключова при обясняването на законите за развитието на органичния свят. Тя се преподава в училища по биология и дори някои църкви признават нейната стойност.

Какво е теорията на Дарвин?

Дарвиновата теория за еволюцията е концепцията, че всички организми произхождат от общ предшественик. Той подчертава естествения произход на живота с промяната. Комплексните същества се развиват от по-простите същества, това отнема време. В генетичния код на организма се появяват случайни мутации, полезните остават, които помагат да оцелеят. С течение на времето те се натрупват и резултатът е различен вид, не само вариация на оригинала, но и съвсем ново същество.

Основни теми на теорията на Дарвин

Дарвиновата теория за произхода на човека е включена в цялостното еволюционно развитие на живата природа. Дарвин вярва, че Хомо Сапиенс произхожда от по-ниска форма на живот и има общ предшественик с маймуна. Същите закони доведоха до появата му, благодарение на което се появиха други организми. Еволюционната концепция се основава на следните принципи:

 1. свръхпроизводство. Видовете популации остават стабилни, тъй като малка част от потомството оцелява и се умножава.
 2. Борбата за оцеляване. Децата на всяко поколение трябва да се състезават, за да оцелеят.
 3. адаптация. Адаптацията е наследствена черта, която увеличава вероятността за оцеляване и възпроизвеждане в определена среда.
 4. Естествен подбор. Околната среда „избира“ живите организми с по-подходящи черти. Потомството наследява най-доброто и видовете се подобряват за конкретно местообитание.
 5. видообразуване. От поколения полезни мутации постепенно се увеличават, а лошите са изчезнали. С течение на времето натрупаните промени стават толкова големи, че резултатът е нов.

Теорията на Дарвин е истината или фантастиката?

Еволюционната теория на Дарвин – предмет на многобройни спорове в продължение на много векове. От една страна, учените могат да разберат кои са древните китове, но от друга – липсват доказателства за вкаменелости. Креационистите (привържениците на божествения произход на света) възприемат това като доказателство, че няма еволюция. Те се присмиват на идеята, че някога е имало земя на китове.


ambulocetus

Доказателство за теорията на Дарвин

За радост на дарвинистите, през 1994 г. палеонтолозите открили вкаменелостите от ампулоцетус, ходещ кит. Удължени предни крака му помогнаха да се движи по суша, а мощните задни и опашни – плуваха сръчно. През последните години се откриват все повече останки от преходни видове, т.нар. „Липсващи връзки“. По този начин теорията на Чарлз Дарвин за произхода на човека е подсилена от откриването на останките от Pithecanthropus, междинен вид между маймуната и човека. Освен палеонтологията има и други доказателства за еволюционната теория:

 1. морфологични – според Дарвиновата теория всеки нов организъм не е създаден от природата от нулата, всичко идва от един общ предшественик. Например, подобна структура на мол фута и прилеп крила не е обяснено от гледна точка на полезност, те вероятно са го получили от общ предшественик. Човек може да включва и пет пръста крайници, подобна орална структура в различни насекоми, атавизми, рудименти (органи, които са загубили своята стойност в процеса на еволюцията).
 2. ембрионално – всички гръбначни животни имат голямо сходство с ембрионите. Човек, който е бил в утробата в продължение на един месец, има хрилни чували. Това показва, че предците са жители на водата.
 3. Молекулярно-генетични и биохимични – единството на живота на нивото на биохимията. Ако всички организми не произхождат от същия предшественик, те биха имали своя генетичен код, но ДНК на всички същества се състои от 4 нуклеотида и те са повече от 100 в природата.

Отхвърлянето на теорията на Дарвин

Теорията на Дарвин е недоказана – само тази точка е достатъчна, за да могат критиците да разпитват цялата си валидност. Никой никога не е наблюдавал макроеволюция – не съм виждал един вид да се превърне в друг. И така, когато поне една маймуна вече ще се превърне в човешко същество? Този въпрос се задават от всички, които се съмняват в аргументите на Дарвин.1

Факти, които опровергават теорията на Дарвин:

 1. Изследванията показват, че планетата Земя е около 20-30 хиляди години. Това наскоро беше казано от много геолози, изследващи количеството космически прах на нашата планета, възрастта на реките и планините. Еволюцията на Дарвин отнема милиарди години.
 2. Човек има 46 хромозома, а маймуна има 48. Това не се вписва в идеята, че човек и маймуна имат общ предшественик. След като „изгуби“ хромозомите по пътя от маймуната, видовете не могат да се превърнат в разумни. През последните няколко хиляди години нито един кит не е кацнал, а нито една маймуна не е станала човешко същество.
 3. Естествената красота, на която, например, антидарвинистите приписват паунова опашка, няма нищо общо с полезността. Ще има еволюция – светът ще бъде обитаван от чудовища.

Теория на Дарвин и съвременната наука

Еволюционната теория на Дарвин излезе наяве, когато учени все още не знаят нищо за гените. Дарвин наблюдаваше модела на еволюцията, но не знаеше за механизма. В началото на 20-ти век генетиката започва да се развива – те отварят хромозоми и гени, по-късно декодират молекулата ДНК. За някои учени теорията на Дарвин е опровергана – структурата на организмите се оказва по-сложна, а броят на хромозомите при хората и маймуните е различен.

Но поддръжниците на дарвинизма казват, че Дарвин никога не е казвал, че един човек е дошъл от маймуна – те имат общ предшественик. Откриването на гени за дарвинистите даде тласък на развитието на синтетичната теория на еволюцията (включването на генетиката в теорията на Дарвин). Физическите и поведенческите промени, които правят естествения подбор възможно, се появяват на ниво ДНК и гени. Такива промени се наричат ​​мутации. Мутациите са суровини, върху които работи еволюцията.

Теория на Дарвин – интересни факти

Теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин е дело на човек, който, след като е изоставил професията на лекар поради страх от кръв, отива да учи теология. Още няколко интересни факта:

 1. Фразата „най-силните оцелява“ принадлежи на съвременния и съмишленичен Дарвин-Хърбърт Спенсър.
 2. Чарлс Дарвин изследва не само екзотични видове животни, но и вечеря с тях.
 3. Англиканската църква официално се извини на автора на теорията за еволюцията, макар и 126 години след смъртта му.

Теория на Дарвин и християнството

На пръв поглед същността на теорията на Дарвин противоречи на Божествената Вселена. По едно време религиозната среда приемаше враждебни нови идеи. Самият Дарвин в процеса на работа престава да бъде вярващ. Но сега много представители на християнството стигнаха до извода, че може да има истинско помирение – има хора, които имат религиозни убеждения и не отричат ​​еволюцията. Католическите и англикански църкви приемат теорията на Дарвин, като обясняват, че Бог като създател даде тласък на началото на живота и след това се разви естествено. Православното крило все още е неприятелски към дарвинистите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.