Вижте как да проверите дали смартфонът ви се подслушва

Много хора се притесняват, че телефоните им се подслушват. Ако имате смартфон в джоба си, мислете за него като за компютър. Ако някой инсталира шпионски софтуер на компютъра ви, той може да вижда какво правите на устройството. Същото е и със смартфоните. Въпросът е: има ли основания да се притеснявате?

Тъй като над 60% от потребителите използват мобилен телефон с Android, ще разгледаме някои от признаците, че на смартфона ви е инсталиран шпионски софтуер.

Когато някой инсталира шпионски софтуер на телефона ви, той (софтуерът) започва да следи GPS координатите на устройството, списъкът с контакти, получените и приети повиквания и SMS-и, получените и изпратени съобщения с месинджъри като Facebook, WhatsApp или Viber, направени снимки и т.н. Цялата тази информация се изпраща до човека, който е инсталирал софтуера на телефона ви. Така той във всеки един момент може да види къде се намирате, с кого разговаряте, с кого си пишете, какво пишете, какви файлове получавате.

Има два основни начина на смартфона ви да се инсталира шпионски софтуер.

Единият е с физически достъп, което означава, че ако някой иска да ви подслушва, той трябва да разполага с вашия телефон, за да може да инсталира софтуера. Да се добереш до нечий телефон невинаги е лесно, но веднъж случи ли се, инсталираният софтуер може да остане незабелязан с месеци.

Този вариант обикновено се използва от родители, които искат да следят децата си; или ревниви гаджета, които искат да разберат какво правят половинките им. Ясно е защо е предпочитан – и в двата случая физическият достъп до мобилното устройство е изключително лесен.

Другият начин е софтуерът да се инсталира от разстояние. Това в повечето случаи става като на жертвата се изпраща по имейл заразен файл или линк към такъв файл. Ако жертвата отвори файла, софтуерът се инсталира на телефона му.

При този метод няма нужда от физически достъп до телефона, но пък няма никаква сигурност, че жертвата ще се подлъже да кликне върху зловредния файл или линк. Иначе казано, ефективността при инсталиране от разстояние далеч не е 100%.

Да кажем, че по един или друг начин някой е успял да инсталира на смартфона ви софтуер, с който ви подслушва. Кои са издайническите признаци, за които трябва да следите?

-Батерията се изтощава по-бързо от преди. Ако досега сте зареждали телефонът си веднъж на ден и половина, но изведнъж батерията ви се изтощава много по-бързо и трябва да я зареждате по два пъти на ден, това би могло да означава, че нещо точи ресурсите й. Тъй като приложенията за подслушване харчат батерия, за да събират данни и да ги изпращат по интернет, това е едно от възможните обяснения за по-бързото изтощаване.

-Телефонът се рестартира по собствено желание. Една от причините това да се случва би могла да е наличието на софтуер за подслушване.

-Получавате неразбираеми SMS-и, съдържащи букви, числа и знаци. Възможно е причината за това да е софтуер за подслушване.

– Чувате странни шумове, докато говорите. Възможно е да се дължи на ехо или лоша връзка, но ако се случва постоянно, това би могло да е сигнал, че телефонът се подслушва.

Нито един от тези признаци не означава със сигурност, че телефонът ви се шпионира. Но ако някое от гореизброените  се случва постоянно, това е съмнително и следва да проверите за софтуер, инсталиран без ваше знание.

Най-базовата проверка е да видите кои програми работят в момента на телефона ви. Софтуерът за подслушване обикновено работи на заден план и няма да го видите като иконка на екрана. Но можете да проверите от настройките какви приложения работят на телефона в момента. В зависимост от версията на Android, която използвате, тази информация може да откриете на различни места, но обикновено е нещо от рода на:

Settings>
Applications>
Running

Тук виждате всички програми, които в момента работят на телефона ви. Обикновено сред тях ще са приложения като Viber, Facebook, Календар и други системни приложения. Огледайте се за приложения, които не ви говорят нищо: такива, които не помните да сте инсталирали или просто ви звучат непознати. Тъй като в списъка вероятно ще видите и системни процеси, за които е логично да не ви говорят нищо, можете да проверите имената им в някоя интернет търсачка, за да видите дали са легитимни.

Проверката е пипкава. Възможно е проследяващото приложение да е замаскирано като легитимна операция: например да изглежда като текстов редактор или нещо подобно. Тук отново е важно да си спомните дали някога сте инсталирали подобно приложение.

Другата проверка, която можете да направите, е да проверите кои приложения използват интернет трафика ви.

Това става като отворите:

Settings>
Wireless and Networks>
Data Usage

Тук ще откриете списък на приложенията, които използват интернет трафик. Проследяващите приложения имат нужда от интернет, за да предават данни от телефона ви – и то много интернет трафик; така че те ще фигурират по някакъв начин в този списък. Виждате ли непознати приложения, които ползват съмнително много трафик?

Казаното дотук важи за смартфони, които се подслушват чрез инсталиран на тях софтуер. Но смартфонът ви може да се подслушва и по други начини.

Малко хора знаят, че е възможно да се провери дали смартфонът ни е бил обект на следене, при това само с елементарни кодове.

*#21#

Този код ви позволява да разберете дали вашите повиквания или съобщения са били пренасочени. Информацията за евентуалните отклонения ще бъде показана на екрана на вашия смартфон. Тази функция е създадена най-вече за възрастни хора и малки деца, които най-често стават жертва на телефонни кражби или измами.

*#62#

Наберете този код, ако желаете да разберете къде се отклоняват вашите разговори и съобщения. Шансовете да разберете това зависят не само от вас, но и от нивото на сигурност от другата страна на слушалката.

*#06#

С помощта на този код бихте могли да разберете номера на IMEI (International Mobile Оборудване Identifier). Той ви позволява, в случай на кражба на вашия телефон да проверите местоположението му. Единственото условие е телефонът да бъде включен, без значение дали е поставена друга SIM карта. Ако знаете номера на IMEI, вие бихте могли да разберете модела и техническите характеристики на телефона си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.