Как да защитите Facebook акаунта си

Онлайн безопасността е нещо, което всички ние трябва да приемаме сериозно.

Ето някои неща, които може да направите, за да поддържате акаунта си защитен:

Не мислете, че никой не се интересува от вас и вашия профил във Facebook. Личните ви данни са ценна стока за хакерите, а понякога хакването на профили се прави с цел разпространение на спам и зловреден софтуер или просто за отмъщение. Друга причина някой да иска да влезе в профила ви е финансовата изгода. Веднъж проникнал, той може да се представя за вас и да иска от близките и роднините ви да му изпращат пари. Такива случаи вече бяха засечени в България.

Като платформа Facebook е бил хакван толкова пъти, че вече е една почти непробиваема информационна система. Затова хакерите използват последните останали дупки в сигурността на социалната мрежа: а това са нейните потребители. Като потребител вие може да защитите профила си от хакване, като завишите настройките за сигурност и спазвате няколко прости правила.

1. Активирайте двуетапно влизане във Facebook

Двуетапнот овлизане или двустъпковата идентификация във Facebook прави хакването на профила ви с една идея по-трудно. Когато активирате тази функция, тя следи кога вие или някой друг влиза в профила ви от непознато устройство. Когато това се случи, освен паролата за достъп трябва да бъде въведен и 6-цифрен код, който се получава на мобилния ви телефон. Т.е., ако този, който се опитва да влезе в профила ви, не сте вие, влизането няма да се случи, освен ако човекът не разполага и с мобилния ви телефон в ръката си.

2. Активирайте имейл нотификации

Когато е активирана, тази функция ви изпраща известия, когато някой влезе в профила ви от непознато устройство. Имейл нотификациите не са толкова ефективна предпазна мярка като двуетапното влизане, но са едно добро допълнение към сигурността на профила ви.

3. Научете се да разпознавате фишинг кампаниите

Традиционната фишинг атака изглежда горе-долу така: получавате имейл с предупреждение, че някой се е опитал да влезе в профила ви във Facebook и от съображения за сигурност трябва да въведете паролата си за достъп Имейлът е изпратен от адрес, който звучи достоверно – например noreply@facebook.com – и съдържа линк към страница, в която трябва да въведете имейл и парола за достъп.

Възможно е да получите съобщението не чрез имейл, а като съобщение във Facebook. В края на 2015 г. например имаше активна кампания, която крадеше пароли от собственици на български Facebook страници.

Как да разпознаете фишинг кампания? Проверете към какъв адрес води линка в съобщението, което сте получили. Ако е фишинг, адресът ще е нещо от рода на http://facebook.000webhost.com.

4. Използвайте различни пароли за Facebook и други онлайн услуги

Спазвайте старото правило, което гласи, че за различните си акаунти трябва да използвате различни пароли. Това означава, че ако паролата ви за имейла, с който влизате във Facebook, е pU5n1m3davli@za, то паролата за Twitter например трябва да се различава.

5. Не влизайте във Facebook от общодостъпни компютри

Просто не го правете. Не знаете какъв софтуер е инсталиран на този компютър и по какъв начин той следи активността ви.

6. Не запаметявайте паролата си във Facebook на служебен или чужд компютър

Всъщност е добре ако изобщо не запаметявате паролата си – дори и на вашия личен компютър. Рисковете да запаметите паролата си в браузъра на служебния компютър са, че така всеки може да разбере каква е тя.

7. Не ставайте от компютъра, преди да сте излезли от профила си

Вижте предходните два съвета. Да оставяте профила си отворен без надзор за продължително време не е добра идея.

8. Сложете парола на мобилния си телефон

Ако сте инсталирали мобилното приложение на Facebook, профилът винаги е активен. Ако някой получи достъп до телефона ви, той получава и достъп до профила ви. Ето защо е добра идея да защитите мобилното си устройство с парола или друг вид заключване.

9. Направете си списък с доверени приятели

Това са хора, чиято помощ може да използвате, ако все пак профилът ви бъде хакнат. Да предположим, че някой вече получил достъп дос вашия профил, сменил е паролата и вие няма как да влезете. Ако използвате функцията доверени приятели (Trusted Contacts), Facebook ще изпрати на хората от списъка кодове. След това тези хора трябва да ви продиктуват тези кодове, а вие да ги въведете в специална форма, която ще получите от Facebook.

Функцията Trusted Contacts е интересна форма за защита, която за съжаление невинаги е ефективна, поне според оплаквания, които съм получавал от потребители на Facebook. Понякога се получават усложнения – кодовете не се изпращат, или не работят и т.н. Това обаче е проблем, който може да се появи и при другите форми на защита от хакери. Ако решите да активирате функцията, трябва да влезете в Settings и да изберете Trusted Contacts>Edit, след което да посочите кои от приятелите ви ще влязат в списъка. Това трябва да са хора, на които имате доверие и с които поддържате лесен контакт; например по телефона.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.